pondělí 26. srpna 2013

Chi energia života

"Chi" je označované ako energia života alebo vitalná energia ktorá je základ pre život samotný. Chi sa dá regulovať,udržovať,vysielať,kumulovať a podporovať. Čím viac máme životnej energie Chi tím sme zdravší,vitalnejší a máme viac energie. "Chi" je základom všetkého života. Ako vnútornej tak vonkajšej sfére života sa prejavuje ako stvorenie a nekonečný pohyb. Príklad materialného "Chi" je napríklad Krv. A nematerialným prejavom je napríklad Myseľ.
Tai chi jin and jang
"Chi" sa tvorí v ľudskom tele rôznymi spôsobmi. Základne príjmanie "Chi" je dychom potom stravou.
Plní tak isto funkciu hybnej sily ktorá ovplyvňuje náš celý život. Má funkciu zateplovania,transformácie,vyživovania a tak isto ochrany. 

Múdro starých činských Mudrcov o "Chi" : 
  
       - Dávni Mudrci učili ľudí že je potreba sa starať o svoje "Chi" a brániť sa pred škodlivými vplyvmi ktoré spôsobujú chorobu alebo disharmoniu v našich Ja. Tak isto učili že je treba udržiavať našu myseľ čistú,nedávať priestor negativným myšlienkam a udržovať ju v prítomnosti života. Takto može životná sila "Chi" prúdiť harmonicky a nerušene a udržiavať naše telo zdravé a plné energie. Potom nemohli ani vzniknúť žiadne choroby a disharmonické stavy. Myseľ týchto ľudí sú ticho,žiadostí je málo, srdce je pokojné a bez ctižiadosti. Ich telá mali dostatok pohybu ale neboli nikdy preťažované "chi" mali harmonickú a preto mohli žit podľa svojich snov. Každé jedlo sa im zdalo ako delikatesa a každé oblečenie bolo krásne, radovali sa a užívali si života v jednoduchosti a ku každému boli harmonický naladený nie agresivný a negativný. Tak isto nič nedokázalo poblúzniť ich srdce lebo boli zameraný na život aký je. Nebolo rozdielov ako múdry tak hlúpy tak isto chudý a bohatý boli na jednej ceste "Poznania". Preto sa mohli dožívať 100 rokov a viac bez straty pohybu,energie a harmónie.


0 komentářů:

Okomentovat