neděle 6. října 2013

Populárne štýly Kung fu

Na svete existuje viac ako 1000 štýlov kung fu každý je jedinečný a dokonalý ale nie všetky su také populárne ako tie ktoré si preberieme teraz.

Kung fu master
1. Wing Chun - je legendárny bojový systém kungfu ktorý vznikol od jednej shaolinskej ženy táto legenda koluje u cvičencov už dlhé stáročia a nikdo nevie či je to pravda alebo nie. Je to jeden z najpopulárnejších štýlov lebo nepotrebuje silnú fyzickú zdatnosť ale len opakovani tréning techniky a tvrdosti. Je to rýchly,kontaktný a priamočiarý štýl boja ktorý je navrhnutý pre ženu aby sa mohli ľudia roznej velikosti a tvarov obranovať proti útočníkom.
Wing chun vs 10 karate masters.
2. Tai Chi - alebo aj Tai chi quan je jemný vnútorný štýl kung fu. Je velice populárny pre svoje zdravotné účinky,energetizuje telo a prospieva flexibilite do vysokého veku. Starý čínanci majú 80 - 90 rokov a cvičia Tai chi quan každý den pre energiu a silu. Veľa ľudí ale zabúda že je to bojový systém založený na viacerých princípoch obrany a útoku ako napr. " potiahnutie,tlačenie,podvolenie,páčenie alebo kruhové obrané útoky "
Tai chi workout
3. Jeet Kune Do - Tento štýl vymyslel Bruce Lee ako štýl zastavenej pesti. Je najznámejši kvoli legende ktorá ho vytvorila. V tomto štýlu neni sú hranice je len prítomny okamžik a reakcia na danú situáciu. Tento štýl je inšpirovaný Wing Chunom ale tak isto vychádza z boxu,šermu,kungfu a dalších bojových umení. Bruce Lee chcel aby to nebol ani štýl ale určitý prvok obrany a útoku. Učil že najlepšia obrana je protiútok tak vždy hovoril "najprv zasiahni svoj cieľ a až potom sa bráň".
    Princípy Jeet Kune Do :   "Buď ako voda"
                                               "Šetri pohyb "
                                               "Zastav úder úderom a kop kopom"
                                               "Útok a Obrana v jednom pohybu"
                                               " Najlepši kop je kop pod pol pása"
Bruce lee Kick

Ďalšie štýly : Animal styles,Bagua Zhang,H'sing-I quan, Hung Gar, Lau Gar, Baji quan, Eagle Claw, Shaolin Chin na, Shuai Jiao wrestling, Praying Mantis, Monkey kung fu, Drunken Boxing, Lohan boxing,




0 komentářů:

Okomentovat