pondělí 26. srpna 2013

Tai chi princíp Hodvábneho pohybu

Základ pohybu v Tai chi je pohyb jemný,plinulý ako keby vzduchom jemno postrkovaný. Aké sú vôbec základne princípy pohybu v Tai Chi. Je ich 5 a sú rozložené do presne daných ciest ktoré určujú ich využitie v praktickej skúsenosti a cvičení Tai chi. 
Tai chi harmony
Princíp hodvábneho pohybu v Tai chi : 

    "Hodvábna energia v pohybu" vo svoje základnej podstate zoosobňuje 8 základných kvalitativných princípov : Stálosť, Vyrovnanosť, Nenútenie, Jemnosť, Lahkosť, Jednoduchosť, Pružnosť a Uvolnenie.

Nenútenie - Je cesta nenútenej energie.Nie ste ani tvrdý ani strnulý.Všetky Vaše kĺby,šlachy a svaly majú byť dostatočne uvolnené. Pohyb može byť strnulý a može mať 2 príčiny a to sú : 1. Nevedomosť o využitia plynulej sily. Príklad takejto sily je v tlačení. Vetšina tlačí len rukami a torzom popri tom je základ sily daní v nohách a odťial by mala výchadzať základna sila pri tlaku. Druhá príčina je v nepochopení dôležitosti pasu ako základu rotačnej sily. Je to východiskový bod pre pohyb a tak isto by mal predchádzať pohybu od nôh. Vždy treba dávať pozor na stred tela ... zadok podsadený a boky uvolnené sú základ pre pre pohyb ktorý je harmonický,kruhový plný sily a plynulosti.

Vyrovnanosť - Tažisko zostáva stále v strede a horizonte je to prirodzený pohyb hore a dole. Nedochádza k strnutemú pohybu tela ale pohyb je uvolnený a harmonický

Stálosť - Chápeme ako udržiavanie prirodzeného tempa pri cvičení ktoré je dané podľa schopnosti daného cvičenca od začiatku až po koniec cvičenia.
Tai chi Monk

Pružnosť - Je ako hodvábne vlákno ktoré je pružné aj poddajné.

Lahkosť - Využivania svojho vedomia a prítomnosťi pre hladké,uvoľnené pohyby.

Uvolnenosť - Dosiahnuť uvolnenosť je základ pre Tai chi lebo pri nej ziskávame pravú silu. Sila makkosti je odvodená od uvolnenosti v danom pohybu. Čim viac sa dokážeme uvolniť pri danom pohybu tím viac získavame silu na vykonanie daného pohybu je to nekonečný pohyb v jednom bode ktorý sa opakuje v kruhu a tam je uvolnenosť

0 komentářů:

Okomentovat