sobota 26. dubna 2014

Základ úspešného vytrvalostného tréningu

Cieľom každej zdraviu prospešnej vytrvalostnej alebo športovej činnosti je po dlhý interval mierne zaťažovať naše telo. Záťaž by sa mala dosiahnúť ale nie presiahnúť lebo hrozí vyhorenie svalov.
Tep

Ako možme odhadnúť a určit náš tréningový výkon?

Najlepší spôsob ako určit zátaž je počítať tep na ruke alebo na krku. Dôležité sú hodnoty tepovej freknvencie pri záťaži,ako aj čas, za ktorý sa po cvičení tep vráti do normálnych hodnôt.

Pokojný tep: Je presným ukazovateľom stavu obehového systému. Za normálny tep sa pokladá 60 až 80 tepov za minútu. Základ je odmerať si tep hneď ráno ako stanete. Potom pred cvičením. S pribúdajúcou kondíciou bude Vaša frekvencia tepov klesať,ten bude silnejší a pravidelnejší lebo sa posilňuje srdcové svalstvo.

Záťažový tep: Pri náročnom tréningu by to malo byť od 120 do 140 tepov za minútu.
Pravidlo ktoré sa hovorí je 180 tepoch mínus vek. A vrchná hranica je 160 tepov.

Fáza upokojenia tepu : Podľa toho ako rýchlo sa srdce navráti do pokojového tepu, tým máte lepšiu kondíciu a vytrvalosť. Po 4-5 týždnoch tréningu sa čas ktorý budete potrebovať na upokojenie tepu skráti a tep sa dostane do normálneho ( pokojného ) rytmu do 3 minút.

Krvný tlak: Pri kondičnom alebo aj silovom tréningu sa tlak mení. U zdravého a vitalného človeka ma hornú hodnotu okolo 130mm a menej a dolnú pod 85mm. Za zvýšený tlak považujeme hodnoty nad 140/90 pri pravidelnom meraní. Počas športovania sa horná hodnota zvyšuje, ale aj tep by sa mal po krátkom čase vrátiť na klasickú mieru.

0 komentářů:

Okomentovat